Duurzame koffie drinkt lekkerder

Duurzaamheidsrapport 2022

Koffiebonen met een positieve impact

Binnen Miko kent duurzaam ondernemen een lange voorgeschiedenis. Zo is het dak van de branderij in Turnhout voorzien van zonnepanelen, wordt de warmte die vrijkomt bij het branden van de koffie gebruikt om de kantoren te verwarmen en hergebruiken lokale boeren de koffievliesjes als grondverbeteraar. We dagen onszelf steeds uit op het gebied van duurzame levering van onze koffieproducten.

Puro koffie is regeneratief

Voor elke m² die we uit de natuur halen voor het verbouwen van koffie, geven we 19 m² terug aan de natuur. Hoe we dat doen leggen we graag uit in deze video.

Bekijk hoe we samen impact kunnen maken

Duurzame koffie van boon tot kop

In 2017 hebben we de bestaande duurzaamheid en Corporate Social Responsibility projecten binnen de hele Miko groep gebundeld, wat heeft geresulteerd in het Miko CSR programma. De meeste van deze initiatieven bestaan al meer dan 15 jaar, maar blijven actueel.

Mede dankzij ons partnership met het World Land Trust voldoen we als enige koffiebrander aan de gestelde VN-DOELSTELLINGEN voor duurzame ontwikkeling.

Goede koffie en goede leefomstandigheden

In onze koffiebranderij zijn we altijd al pioniers geweest in het verminderen van de CO2 uitstoot en treffen hier allerlei vooruitstrevende milieumaatregelen voor. Bewust van de impact van CO2 op onze wereld is Miko via Puro al in 2006 gestart met het beschermen van regenwoud.

Benieuwd in welke koffieproducerende landen van het Amazone regenwoud onze reservaten zich bevinden? Het complete overzicht vind je hier.

Fairtrade en biologische koffie

Koffieboeren in staat stellen een leefbaar inkomen te verdienen. Dat is waar Fairtrade zich hard voor maakt.

Miko’s Puro koffie draagt met trots het Fairtrade label. Dit kwaliteitslabel houdt een garantie in dat de lokale koffieboeren in de landen waar de koffiebonen geteeld en geoogst worden daadwerkelijk een faire prijs betaald krijgen voor hun koffiebonen.

Bewust van de impact het milieu is Puro koffie ook beschikbaar als biologische variant.

Klimaatneutrale koffie

Als koffiebedrijf nemen we onze verantwoordelijkheid. Daarom doen we er alles aan om CO₂ te reduceren. En waar we nu nog geen CO₂ kunnen reduceren, compenseren we.

Door samen met natuurbeschermingsorganisatie Word Land Trust te investeren in REDD+ projecten van de Verenigde Naties helpen we mee de CO2 balans te herstellen door ontbossing tegen te gaan en produceren we Puro Fairtrade coffee klimaat-neutraal.

Mensen als belangrijkste grondstof

Mensen zijn onze belangrijkste grondstof. Zonder hen is er geen vooruitgang. Daarom zorgen we goed voor onze mensen. Iedere dag vers fruit, voldoende opleidingsmogelijkheden en met regelmaat activiteiten om elkaar ook buiten het werk te treffen.

We vinden het belangrijk onze verantwoordelijkheid te nemen voor de mens en natuur om ons heen.

Binnen Miko willen we onze doelstellingen dan ook bereiken op een ethische manier. Met respect voor mensenrechten en een strikte visie omtrent anti-corruptie en anti-omkoping bepalingen. In het uitgebreide duurzaamheidsrapport gaan we hier verder op in.